България е апетитен IT хъб с много възможности

DSC_1368
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Около тези думи се обединиха лекторите на провелата се в събота първа благотворителна IT конференция – BizzIT. Събитието събра повече от 400 млади хора желаещи да се запознаят с новостите в света на информационните технологии и възможностите за развитие в тази бурна среда. По време на събитието имаше дарителска кутия, както и благотворителен базар. Всички средства от тях, заедно със събраните чрез билети ще бъдат дарени за следващата операция на Любомир Еленков – младо момче борещо се всекидневно с детска церебрална парализа.

Саша Безуханова посочи много български компании, които вече са признати на световната сцена. Сподели, че живеем в отворено и демократично общество. Изпращането на информация се случва в реално време и тя се превръща в най-ценната валута в момента. Наличието на отворените данни дава възможност за прозрачност, колаборация и подпомагане на проекти със социално и глобално значение.

FAS_3877

На въпрос от публиката: „Кога е най-добре да стартирате“, Крис Георгиев сподели: „Аз препоръчвам да е когато сте в университета“. Там ще имате достъп до потенциални съмишленици и знания. След което показа много успели хора, които са прекъснали своето образование в университета, като Марк Зукърбърг, Елън Де Дженерис, Опра Уинфри, Стийв Джобс. Да те са прекъснали, но са успели да се реализират с това, което им доставя удоволствие. Именно това е страхотното на предприемачеството!

Chris

Невен Дилков направи по-различен формат лекция. Накара посетителите да се замислят над това какви свои потребности имат и кои потребности биха могли да задоволят на хората около тях. Всъщност това е в основата на стартирането на собствен бизнес – как можеш да си полезен на останалите и от това да правиш пари. Сподели, че всяко начало е трудно, но след известно време започваш да виждаш голямата картина. За любителите на книгите препоръча произведения на : Jack Welch, Jim Collins,Edward de Bono и др.

FAS_3985

Михаил Иринчев ни насърчи винаги да продължаваме напред и да не се спираме. „Върхът не съществува! Старайте се да бъдете добри програмисти, но не се заблуждавайте нито за миг, че сте достигнали върха – той не съществува, съществува само пътят към него“.

FAS_4059

Любомир Русанов направи връзка между програмирането и управлението на персонала. Не е тайна, че именно екипът прави една компания наистина успешна. Ако се научите правилно да планирате, да видите къде нещо не върви и да се намесите когато трябва е голямо богатство, а за радост може да се научите.

FAS_4115

Атанас Райков сподели, че има смисъл в това да отстоявате своята позиция в името на компанията. Сподели, че 8 месеца се е борил с ръководството на един от най-големите телекоми у нас за отпадането на задължаваща клауза от договорите с абонатите. След отпадането й интересът към телекомка е нарастнал и дори абонатите са се увеличили.

FAS_4075

„Информационните технологии са бъдещето, към което трябва да се стремим“ – това каза Георги Прусиийки, който сподели своя опит за това как е видял, че в по-малките градове на България малко се говори за тази бурна индустрия и всъщност хората не са запознати с възможностите й. Именно това го накарало да стартира първата ИТ академия в Плевен, която до момента е обучила около 50 човека – голяма част от които вече работят в сферата.

FAS_4140

След него на сцената още веднъж се качи Крис Георгиев в компанията на Стоян Ангелов и Стефан Ганчев. Тяхната панелна дискусия наблегна на това, че трябва да действаме. „В момента по света поне още 10 човека си мислят за Вашата идея. Този, който я реализира първи печели.“. На въпрос от публиката: „Кое е по-добре да самофинансираме компанията или да търсим инвеститор?“, панелистите се обединиха около съвета, че т.нар. bootstraping е добро начало и може да те научи на много, но когато стигнеш до момента клиентите да са много и трябва да скалираш бизнеса – самофинансирането не е достатъчно. Също така наблегнаха, че инвеститорите първо питат как са се запознали основателите на фирмата и до колко всеки от тях е отдаден на идеята/бизнеса.
FAS_4181

За финал организаторите от Уебрика и Startup Masters бяха запазили лекцията на Туньо Зафер – съосновател на една от най-динамичните облачни услуги за съхранение на файлове. Той сподели, че много хора в началото са му казали: „Това няма да стане! Как ще се борите с гиганти като Google, Dropbox и други?“ . Именно тези думи го насърчили да се труди още по-усърдно и упорито да предложи своя продукт на света. „Това което Ви отличава от останалите е Вашият коз. И се постарайте да е добър!“.

FAS_4214

„Искаме да благодарим на нашите спонсори Суперхостинг, Тендрик, Сайтграунд, Диета.ком, HP, НБУ, Директ ит, Телерик, Куулбокс, Немечек и Теодор за подкрепата, както и на всички останали партньори! Без тях това събитие нямаше да се проведе в този интересен формат и нямаше да успеем да съберем средствата, които успяхме за лечението на Любчо.“ – Симеон Прусийски – един от съорганизаторите и водещ на конференцията.

Кристина Илиева – още един съорганизатор и двигател на благотворителната инициатива сподели: „Изключително много се радвам, че много млади хора също като Любчо дойдоха днес да чуят страхотните лектори! Бяхме обявили, че събраните средства от билети отиват за лечението на Любчо, но не предполагахме, че ще съберем толкова допълнителни средства с благотворителния базар и кутията за дарения. Това показва, че в хората все още е останала частичка добрина и желание за взаимопомощ“.

Всеки, който желае да помогне на Любчо може да го направи, като направи дарение по сметка:
Банка: Райфайзенбанк
IBAN: BG25RZBB91551000646190
BIC: RZBBBGS
Титуляр: Любомир Ивайлов Еленков
Или чрез Pay Pal превод към акаунт с e-mail: saniahristova@yahoo.com

„Това няма да бъде последното BizzIT събитие“ – с тези думи организаторите дават заявка за нови приключения в сферата на информационните технологии и бъдещето на младите и любопитни хора желаещи по-добър стандарт на живот.

(Visited 473 times, 1 visits today)

Коментари