Интервю с Мариан основател на http://www.cloudstrap.io/

front1
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Разкажи малко за себе си.

Ох, това винаги ми е много трудно. Никога не съм харесвал да говоря за себе си, но ето поне малко информация, за да ти отговоря на въпроса 🙂 Роден съм в Стара Загора преди близо 30 години. Имам страхотни родители, благодарение на които имах и страхотно детство 🙂 Бях добър към много добър ученик. Влечеше ме много математиката и информатиката и именно затова в някакъв момент се озовах в математическата гимназия в Стара Загора. През 2006-та станах студент, преместих се в София, 2 години и половина по-късно видях, че няма особен смисъл от университета и реших, че моя университет ще е живота и суровата действителност.

Добро ли беше решението ти да напуснеш университета?

За себе си мисля, че да.

Всъщност след време осъзнах, че университета няма да ме направи успешен или да ме промени като човек. Ако ти не си решил, че искаш да успяваш в този живот, няма значение дали ходиш в университет или не.

“Аз трябва да запиша някоя друга магистратура, за да се науча да правя това!” – каза един познат, в разговор за личностно развитие. Него, университетът го беше възпитал така и именно поради тази причина той не беше особено успешен в работата си.

Възможности да се развиваш има по път и над път, важното е да искаш да се възползваш от тях! Университетът има за цел да те запознае с много хора и да ти спести време (ако е качествен разбира се) и пари.

Аз обаче инстинктивно взех решение да платя за най-скъпото образование на света “Проба-Грешка” 🙂

Как се реши да започнеш собствен бизнес?

Това беше много лесно решение. Когато дойдох в София живеех сам на квартира, приятелите ми бяха пръснати по София, трудно ми беше да ги виждам и в резултат на това имах много свободно време 🙂 Просто реших да го запълня с нещо смислено.

Започнах да работя по няколко проекта, баба ми, която винаги ме е подкрепяла, повярва в мен, след което ми стана първият инвеститор, поработих няколко години и след това фалирах 🙂

След като паднах яко на земята, взех решение, че повече никога няма да се занимавам със собствен бизнес и реших да работя за другите хора.

В началото звучеше забавно, ходиш си на работа, работиш си и така пей сърце. През цялото време, обаче, докато работих за хората, започнах да разбирам, че това не е моето нещо. В началото това спокойствие да ходиш на работа и да имаш много малки отговорности ми беше супер, но някак си ми липсваше приключението и свободата.

Отне ми 8 години да разбера, че не мога да работя за други хора и затова отново реших да напусна “университета” и да стартирам собствен бизнес.

Как възникна идеята за CloudStrap?

Тук отново има малко предистория. Когато стартирах за първи път бизнеса през 2006-та година, той беше изцяло онлайн. Разбира се, наложи ми се да използвам хостинг. Ползвах споделен хостинг от една българска компания, която ме изхвърли на пъвия месец, понеже много съм натоварвал сървърите им. Казаха ми, че трябва да си взема виртуален сървър за да ми работи услугата и така и направих. След като взех този виртуален сървър, се оказа, че той е много по-слаб от сървъра, на който ми е била преди услугата и не ми върши работа. След което реших да си купя мощен сървър, да го колокирам някъде и да намеря някой, който да го поддържа. Тук започна едно страхотно приключение, като резултат от него, се научих да програмирам на няколко езика и да администрирам сървъри, разбира се супер посредствено, но се оправях 🙂

Тогава още видях възможност, но нито знанията ми стигаха, нито технологиите бяха достатъчно развити, нито хората бяха готови за тях.

Години по-късно след като си поработих в SiteGround и след това в Neterra и вече понатрупал малко знания и опит, реших да създам бизнес, който да се фокусира в решаването на проблемите описани по-горе.

Какви бяха първите стъпки, които предприе

Бяха минали малко повече от 8 години от приключенията ми с хостинга и затова първо реших, че трябва да разбера има ли смисъл да правя нещо в тази насока или вече има някой, който е решил проблема?

След като видях, че все още има огромен потенциал и пазара е брутално голям, започнах да си търся хора, с които да реализирам мечтата си 🙂
След като вече имах достатъчно луди хора до мен, които вярват, че можем да се изправим срещу компании като Amazon, Google, Salesforce и още много други, започнахме да търсим и да измисляме инструменти, с които да решим проблемите.

Какво представлява самият продукт?

CloudStrap е скалираща клауд хостинг платформа. В CloudStrap можеш да подкараш само с 1 клик PHP, Ruby, Python, NodeJS, Go приложение, което може да ползва MySQL, PostgreSQL или MongoDB като база от данни и да скалира автоматично от 1 до стотици инстанции (контейнери).
Благодарение на нашите скалиращи quickstarts, можеш с 1 клик да пуснеш скалиращо Magento, Joomla или WordPress. След това остава да си направиш един добър дизайн на сайта, една добра кампания да го видиш как пораства 🙂 Без сървъри, сървърна администрация и други неща, които не са ти работа 🙂

Като говорим за скалиране, скоро ще пуснем няколко нови продукта:

 

  • Скалиращи бази данни
  • Rocket mode – който, когато го включите, вашият уебсайт започва да зарежда, брутално бързо!
  • Slashdot protection

Ние вярваме, че скоро всеки един обикновен човек със или без технически познания, ще притежава цялата мощ на клауда в ръцете и ще я управлява с лекота.

Какви трудности си срещал и все още срещаш по пътя?

Трудности … като се замисля, къде на шега, къде сериозно, при мен нищо не става лесно или от първия път 🙂 Разбира се, аз вярвам, че ако е лесно, това означава, че не правиш нещо особено значимо 🙂
Ако трябва да отговоря по-сериозно на въпроса ти, най-голямо предизвикателство за мен беше, да намеря правилните хора, които да застанат до мен. Мислейки дългосрочно, съм сигурен, че това ще бъде една от най-трудните и отговорни задачи, която ще имам.

Какво ще посъветваш хората, които смятат да започнат бизнес и да изградят собствен продукт?

Да вярват в себе си.

Да бъдат упорити и постоянни.

Да не се предават. Просто остават още около 23452 неуспеха преди голямата победа! 🙂 … Да, трудно е!

Да помнят, че ако пътят е трънлив, той е верният път. Той е такъв, защото вие сте първите, които минават по него.

С много труд, находчивост и малко късмет, може да постигнете всичко 🙂
Ако искате да реализирате мечтите си, започнете още днес!

Какво искаш да разкажеш на нашата аудитория за Startup обществото?

Никога не съм се срещал отблизо с Startup обществото в “Силициевата Долина”, което се води за най-развитото в света, но мисля, че за мащабите на нашата държава и имайки предвид колко е младо Startup обществото в България, се развива добре и има много голям потенциал.
Не трябва да забравяме, че българите сме много талантливи в хакването на всяка една система. Така че, според мен, ако държавният апарат стои отстрани и не ни пречи, ще има какво да покажем на света 🙂

(Visited 877 times, 1 visits today)

Коментари