Интервю с Павел от Zaralab

zaralab
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
 1. Разкажи малко за себе си.

Имало едно време … шегувам се 🙂 Аз съм Пафката. Занимавам се с Уеб технологии откакто се помня. Имам прекрасна съпруга и две прекрасни момчета 🙂 Работил съм напред-назад … но все нещо ме дърпаше да се занимавам с нещо, по начин който аз си представям и виждам … и ето нà – CloudStrap.io. С Мариан, който създаде CloudStrap, сме приятели от много години и винаги ми е било супер яко да работя и да се развиваме заедно. През последните няколко години съм част и от UX/UI екипа на Mozilla.

 1. Как се реши да се върнеш в Стара Загора?

Реших, че имам нужда от малко спокойствие, за да се фокусирам върху работата и семейството си и че лудницата в столицата ми идва в повече 🙂

 1. Как възникна идеята за Zaralab?

След като се преместих със семейството си в Стара Загора, разбрах, че ми липсва IT общност … хора от моята кръвна група. Започнах да мисля как да реша този проблем и малко по малко нещата започнаха да се случват.

 1. Какви бяха първите стъпки, които предприе?

Опитах се да намеря стари познати и приятели, с които сме израснали, но за съжаление тези, които са в Стара Загора, са много малко. С времето се запознах с нови хора и започнахме да говорим за нещото, което трябва да се случи 🙂

 1. Разкажи малко за екипа и как се сформирахте?

Преди да се запознаем с Петко, той и негови колеги са ходили на гости на Хакафе в Пловдив, за да видят какво представлява хакерспейсът там. След това Петко, Миро и аз започнахме да обсъждаме идеята за хакерспейс. Искахме да направим нещо подобно и в Стара Загора.

 1. Какво представлява ZaraLab?

Заралаб е място, където може да се развиваме всички заедно, да споделяме опита си и защо не да намерим бъдещите си бизнес партьори или работодатели?

Една от основните цели на ZaraLab е да се създаде IT общност такава, каквато имаше преди години в Стара Загора и от която аз самият бях част.

 1. Какъв е моментният успех?

От официалното откриване на ZaraLab до момента имаме повече от 70 събития, имаме около 40 човека, които са официални членове на хакерспейса … а тепърва набираме скорост 🙂

 1. Какво искаш да ни разкажеш за ИТ обществото в Стара Загора?

Има страхотни момчета и момичета, които искат да се развиват в IT сферата. Никой не се е родил научен … и тъй като образователната ни система не е достатъчна, за да сме в крак с времето, се появяват общности и места като ZaraLab, които компенсират липсите 🙂 Заралии сме доста къдърни 🙂 Не са малко примерите за хора от Стара Загора, които работят или са работили в компании като Apple, Google, Mozilla, Microsoft, Amazon, IBM и др.

Това, което трябва да разберем само, е, че не е нужно да отидеш в София, за да станеш човек. Живеем в 21 век … в интернет има всичко. Трябва само желание и всичко може да стане реалност.

 1. Какъв е планът за развитие ?

Много скоро ще организираме платени курсове по програмиране. Ще се опитаме да работим повече с училищата. Общо взето следващата година се очертава доста интересна 🙂

 1. Какво ще посъветваш хората, които смятат да се върнат в родните си градове и да развиват ИТ обществото там? 

На първо място, да се научат да не мрънкат, след това, вместо да намират проблеми, да започнат да ги решават и не на последно място, да споделят знанията и опита си, за да се развиват те и хората около тях.

 1. Какво искаш да разкажеш на нашата аудитория за Startup обществото?

Starup/IT общността в България е на ниво. Развитието й е двигателят на нашето общество. В цялата страна се организират много събития, свързани с предприемачество, програмиране, бизнес и др. Надявам се в цялата тази суматоха държавата да успее да предложи добри и конкурентни условия за хората, които искат да правят бизнес в България, ако ли не, поне да не им пречи. Мисля си, че вървим към едно по-добро бъдеще и че даваме добър пример на по-младите от нас.

 

(Visited 107 times, 1 visits today)

Коментари