Интервю с Ивалина Ненова – основател на NasamNatam.com и Peika.bg

nasamnatam1
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

1. Разкажи малко за себе си.

Казвам се Ивалина, пътуването по света и навътре в мен ме движи напред. Бих се описала като много разговорлива, нетърпелива, лесно запалваща ентусиазма в себе си и в околните, усмихната, освен когато ме тормозят дълбоко сериозни теми от дъното на душата ми. Хората от най-близкия ми кръг ме познават като Г-жа Точка, защото обичам рокли на точки и всичко на точки 🙂

nasamnatam2

2. Как се реши да започнеш собствен бизнес?

Така зададен въпросът ме навежда на мисълта, че не си спомням аз да съм взимала съзнателно решение затова, но през цялото време действията ми са били в посока да създам собствен бизнес. Винаги съм искала нещата да се случват на моето, може би това ме е накарало да постигна всичко до момента. Нямах идея в какво се забърквам, но пък ми беше доста интересно последните 9 години.

3. Как възникна идеята за NasamNatam и Peika.bg?

Идеята за NasamNatam.com се роди на едно пътуване – бяхме в Сандански с моя приятел (сега мой съпруг) в една пицария и обсъждахме тогавашния ни проект TravelCatalog – аз доста разпалено обяснявах как този проект е прекалено малък, че трябва да се включат допълнителни услуги, че пазарът и потребителите имат нужда от такъв продукт, който да бъде по-прецизен и да дава повече информация. Моят приятел беше леко притеснен от мащаба на проекта (все пак той трябваше да го програмира), но дали заради моя ентусиазъм, или защото беше много влюбен в мен – беше убеден, че можем да го направим и така се роди NasamNatam.com.

Относно Peika.bg – бях предизвикана да създам сайт, който е туристически, но не е конкурентен на NasamNatam.com. Тогава си помислих, че винаги съм искала да създам сайт с качествено авторско съдържание и интересни събития в България и по света. Обадих се на Мария (сега главен редактор на Peika.bg) и след един разговор на кафе сайтът беше щрихиран 🙂

4. Какви бяха първите стъпки, които предприе?

Първата стъпка беше да създадем сайта и да започнем да публикуваме съдържание и да търсим рекламодатели. След това осъзнах, че без 8-часова отдаденост на проекта няма да бъде успешен и взех решение да потърся инвеститор, за да мога да обезпеча заплатите и възможност да получа знания и да придобия опит от голяма компания. Благодарение на Инвестор.БГ през първите 4 години от създаването на NasamNatam.com имах свободата да се развивам в рамките на тази компания и да науча много за бизнеса. Едва на по-късен етап успях да създам компания, която да управлявам самостоятелно.

5. Какво представляват самите проекти?

NasamNatam.com – сайт, в който можете да намерите разнообразни оферти за почивки, екскурзии, хотели. Ще откриете и полезна информация за всяка дестинация, интересни маршрути, пътеводители.

Peika.bg – сайт, който представя интересни кътчета из страната и по света, разказва забравени истории и легенди, среща потребителите с интересни пътешественици, представя календар със събития в България и по света.

6. Разкажи за постигнатите успехи с проектите NasamNatam.com и Peika.bg?

Най-големият успех за мен е един щастлив и пътуващ екип. Това е и предизвикателство към мен – да успея да го поддържам такъв.

Относно проектите – NasamNatam.com е един от най-разпознаваемите брандове в туристическия бранш – мисля, че няма туристическа агенция и туроператор, който да не познава сайта и да не го е ползвал в един или друг момент през последните 9 години за рекламиране на оферти.

Peika.bg от своя страна се превърна в любим сайт за (не)обикновени пътешественици и създаде първите по рода си пътеводители: „50 места, които да посетите в България през 2015 и 2016 година“, продадени в тираж над 10 000 бройки.

nasamnatam

7. Какви трудности си срещалa и все още срещаш по пътя?

Нека наречем трудностите предизвикателства. През последните 8 години екипът на сайтовете и в частност аз се сблъскахме с много предизвикателства. Издавахме безплатно туристическо списание – спряхме го. Променихме бизнес модела си няколко пъти, докато намерим печелившата формула. Миналата година отново в криза се роди идеята за пътеводителя „50 места, които да посетите в България“ и се оказа един от най-успешните ни проекти. Изводът е: бъдете гъвкави – тествайте последователно няколко възможни варианта, за да изберете най-доброто! Не се страхувайте от грешките – те са най-добрият учител! Имайте доверие на себе си и на екипа си!

8. Какво ще посъветваш хората, които смятат да започнат бизнес и да изградят собствен продукт?

  • Започнете бизнес в сфера, която ви харесва и се чувствате уверени;

  • Бъдете последователни – полагайте усилия ежедневно дълъг период от време – нищо стабилно не става бързо и лесно;

  • Проучете пазара, конкурентите си, таргет групата, към която сте се насочили, и преценете дали можете да достигнете до желаните резултати при наличието на тази среда, в която сте се фокусирали;

  • Поставете си таргети както и ясни срокове и стъпки за постигането им;

  • Не спирайте да се интересувате как може да подобрите знанията и уменията си в дадената област и управлението на компанията – има толкова голям ресурс, който можете да използвате – книги, видеоклипове, връзка с хора с подобни интереси.

(Visited 1 557 times, 1 visits today)

Коментари