Интервю с Николай Илиев – собственик и основател на учебен център IT-Academy.BG

12312492_980001522043668_651758473_n
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

1. Разкажи малко за себе си.

Собственик и основател съм на учебен център IT-Academy.BG . Дългогодишният ми опит в IT сферата, в ролята на управител на SEO агенция и няколко успешни онлайн магазина ме сблъска със сериозния проблем – липсата на квалифицирани кадри, отговарящи на нарастващото се търсене от работодатели.

10859678_816615998382222_649326414_n

2. Как се реши да започнеш собствен бизнес?

Хазартна личност съм, гоня високи цели и съм склонен да рискувам за постигането им. Винаги ми е бил интересен процесът по мениджмънт и анализ, колкото и труден и отговорен да е.

3. Как възникна идеята за да направиш IT-Academy.BG?

Работейки в този бранш съм имал нуждата от наемане на различни кадри – уеб дизайнери, програмисти, оптимизатори, тестери. Намирането им в един момент бе по-трудно от намирането на клиенти. Съответно спрямо впечатления от познати и приятели осъзнах, че университетите бълват псевдо IT специалисти, научени на остарели технологии, с неправилно мислене и т.н. В този момент се роди идеята за IT-Academy.BG. Реших сам да произвеждам кадрите, които са ми нужни, но в последствие идеята се оказа доста по-мащабна и в момента захранваме с кадри няколко големи международни компании с представителства в България.

4. Какви курсове предлага академията?

Портфолиото ни от IT курсове вече е доста широко – като се започне от HTML & CSS и се стигне до разработка на мобилни приложения за Android и iOS. Най-новото обучение е по автоматизирано тестване (Automation QA), което става все по-търсено и скъпо платено като работна позиция. Предлагаме курсове за абсолютно начинаещи, както и такива за напреднали, които искат да обогатят знанията си.

5. Кои са типичните курсисти ?

Има няколко вида. Студенти – ентусиасти с огромно желание за учене, които искат да започнат кариерното си развитие точно в IT бранша. Другият модел курсисти са хората около 30 годишна възраст, които са решили да се преквалифицират и започнат нова работа.

6. Какви трудности си срещал и все още срещаш по пътя?

В IT-Academy.BG изключително много държим на качеството на преподаване и в този аспект изпитваме на моменти трудности с намирането на подходящи лектори, които да имат богат опит, но и отлични социални и педагогически умения. Същевременно и групите ни са ограничени до 12 човека, което ни ограничава от към брой хора, които можем да обучим.

7. Какво ще посъветваш хората, които смятат да започнат бизнес и да изградят собствен продукт?

Създавайте нещо различно и полезно, с добавена стойност. Вървенето по отъпкана пътека не носи толкова много рискове, но възможността да постигнете нещо наистина добро е много по-ограничена. Живеем във време на иновации, бъдете креативни!

(Visited 462 times, 1 visits today)

Коментари