Какво е да си предприемач ?

Hand pointing at a Entrepreneur word illustration on blue background.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Какво е предприемача? Дума, която доста често се използва, без да има ясно общоприето значение. При бърза проверка в небезизвестния сайт Wikipedia обяснението е следното - 
"Предприемач е човек, който извършва предприемачество - подемане на нова инициатива с цел печалба и развитие. Думата произлиза от предприемам нещо, т.е. започвам да се занимавам с нещо."
Но това достатъчно ли е като значение? Това обхваща ли всички характеристики на личността наричаща себе си "Предприемач". Бих искал да споделя с вас скромното си мнение базирано на опита и моите разбирания за това така странно "животно" - предприемач.

Предприемачът е човек, който е съвсем наясно, че всичко е в неговите ръце. Разбира се има външни фактори, но той се стреми да ги оваладява и те да му се подчиняват. За него изкази като "то не може", "то няма как да стане", "то няма как" чисто и просто не съществуват. Те са непонятни за него. Успехите и неуспехите се дължат само и единствено на неговите действия. Него не го е страх и срам да каже "Аз сбърках" и "Не бях прав", понеже човек, който не е грешил - не е опитвал! Доста съм размишлявал над тази тема, а и продължавам да го правя до ден днешен! Искам да споделя с вас няколко стиха, които наистина ми помогнаха да осъзная значението на ГЛАГОЛА "Предприемач". Няма да споделям изводите, които съм си направил от тях, понеже смятам това за индивидуално и че всеки сам трябва да си вади поуките:full-time-entrepreneur
"От живота поисках стотинки.
А и повече той не плати,
независимо колко го молех,
стиснал в шепа тез дребни пари.
Справедлив е животът,не крия:
дава точно каквото решиш,
и приемеш ли тази заплата,
нямаш избор,освен да търпиш.
Аз работих за свойте стотинки
и от тях май научих урок:
за каквото помолиш живота,
той го плаща напълно и в срок."
Тук ми идват наум думи като "проактиен", "себеосъзнат", "мотивиран" и най-вече СВОБОДЕН.
Ние предприемачите не искаме успехът ни да зависи от нещо друго ... от това митично "ТО", което "не става" и "не може". Ние сме готови за трудностите и най-вече за РИСКОВЕТЕ. Готови сме и за провалите, понеже знаем че това неминуемо е част от успеха. Относно провала, ще ви споделя 2 за мен велики мисли на хора, които вярвам са ви познати 😉 :

„Не съм се провалил. Просто намерих 10 000 начина, които не работят.”

						-Томас ЕдисонУспехът не е окончателен, провалът не е фатален  – това е смелостта да продължиш напред към това, което си струва.”
						-Уинстън Чърчил

Не на последно място искам да спомена и за нашата непримиримост към рутината. Ние искаме да сме "зад волана". Сами да определяме важните за нас неща. Имаме нужда от динамика и от нещото, което смразява от страх мнозинството, а именно ПРОМЯНАТА. Това е нашият катализатор, това е нещото което ни кара да "продължаваме напред" 😀 . Като за финал, искам да изслушате и този откъс от един велик български филм и най-вече на един велик Българин.
"Искам избора да си е мой"

(Visited 204 times, 1 visits today)

Коментари