София в топ 10 на най-добрите градове в света за започване на StartUp

seedstar
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Връщайки се назад към 2007г., можем да си спомним, че малко хора в България бяха чували термина „стартъп“. Предприемаческата екосистема не съществуваше и бяха малко рисковите инвеститори, които биха вложили средства в нов иновативен бизнес. Но през това време няколко млади и ерудирани студенти решиха да покажат на връстниците си, че няма нищо лошо в това да бъдеш предприемач. През 2008г. се състоя първата IT конференция, където много нови млади хора бяха вдъхновени да стартират нов бизнес и да разберат, че една смела и дори налудничава идея понякога може да е златна мина. С напредването на технологиите в световен мащаб, българите все повече имаме възможността да се учим и от чуждите добри практики.

Днес, само осем години по-късно, София е една от най-желаните дестинации за основаване на стартъп в света. Термините „стартъп“, „бизнес ангел“, „Venture capital фонд“ станали част от речника на голяма част от младите хора и практически навлезели в бизнес средите. Столицата ни е дестинация-мечта за подобен тип бизнес и можем да сме горди от този факт. Това е резултат от благоприятните икономически условия за този тип дейност, стандарта на живот, бързата скорост на Интернет връзката и подкрепящото се стартъп общество.

Цялата класация можете да видите по-надолу:

  1. Куала Лумпур

Безспорно азиатските страни се напредват с огромни темпове в различни насоки. Сингапур е смятан за може би най-развит от всички държави в Азия. Но Малайзия е много по-евтина от гледна точка на разходите за живот, отколкото Сингапур. Така че ние сме свидетели на много стартиращи компании, които живеят в Тайланд или Малайзия, но основават бизнеса си в Сингапур, където има много частни и публични институции, които инвестират в стартиращи компании.

Основателите на стартъпи са склонни да предпочитат Малайзия и поради факта, че е добър тестов пазар (по-голям от Сингапур) и има три различни националности.

* Очаквайте Seedstars Kuala Lumpur на 2 декември: www.seedstarsworld.com/event/seedstars-kuala-lumpur-2015

  1. Китай

Културата в Китай не насърчава предприемачеството. Днешните младежи имат живот, който е строго контролиран от техните родители, както и традиционните работни места са все още предпочитани. Въпреки това ситуацията се променя много бързо и с нарастващия брой успехи, предприемачеството бавно се превръща желан път за кариера. Китай все по-често се фокусира върху по-висок клас и по-висок марж на разширено производство. „Произведено в Китай“ вече не означава евтино и нискокачествено.

Китай има програма за данъчни облекчения за стартиращи компании в годишен размер до RMB9,600 (US $ 1500) за предприятията, установени от хора, които са били безработни, и наскоро завършилите колеж.

В началото на тази година, Китай създаде USD 6.5B VC фонд за стартиращи компании. Страната вече разполага най-малко 1500 инкубатори в рамките на Министерството на науката. Това е една национална инициатива, която предвижда политика, финансиране и консултантски услуги за високотехнологични фирми.

*Победител в Seedstars Шанхай от 2015 г. е Bitnexo: www.seedstarsworld.com/event/seedstars-shanghai-2015

  1. Варшава

Полша се счита за по-силна от Чехия и Словакия, тъй като има по-голям вътрешен пазар и по-силна предприемаческа история. Варшава има няколко успешни примера като Allegro, Wirtualna Polska, Onet, LiveChat (IPO), Nasza Klasa. Тя също привлича някои от най-големите технологични компании по целия свят, като например Google, които ще се отворят кампус до края на тази година. Правителството също взема активно участие в подкрепата на технологичните стартъпи. Варшава е основен спонсор на Bitspiration (най-големият и най-западните конференцията за стартиращи компании в Полша). Основните центрове в цялата страна са: Варшава, Краков, Гданск и Вроцлав.

  1. Москва

Предприемачеството е наистина ценено в днешно време, въпреки че все още го има страха от провал, поради който много идеи остават неосъществени. Благодарение на наследството от качествени инженери в Съветския съюз е толкова голям и броят на хардуерните компании. За съжаление, поради политическото напрежение и девалвация на валутата е имало изтичане на мозъци и предприемачите предпочели да напуснат страната и да заминат за Силиконовата долина, Азия и Европа, за да изградят своите начинания.

* Победител в Seedstars Москва от 2015 г. е Texel, първият в света 3D скенер: www.seedstarsworld.com/event/seedstars-moscow-2015

5. Бангалор

Предприемачеството е във възход в индийските градове като Бангалор, Мумбай, Пуне, Ню Делхи и Ченай. Пазарът е огромен, а броят на инженерите, които се дипломират годишно в страната е впечатляващ. Традиционно за стартъп средата в Бангалор е че е много фокусирана върху инженерството и технологиите за развитие. Нивото на корпоративния данък е 30%, плюс допълнителните такси. Не са открити стимули за стартиращи компании и да се създаде бизнес може да отнеме няколко месеца, но цената не е прекалено висока.

В Бангалор има най-малко 10 събития за стартъпи, които се случват всяка седмица.

* Победител в Seedstars Бангалор 2015 е Strike: www.seedstarsworld.com/event/seedstars-bangalore-2015

6. Сидни

Да бъдеш предприемач в Сидни е уважавана професия, но хората все още са склонни да се стремят към по-комфортен начин на живот и да избират по-предвидима работа. Там виждаме много стартиращи компании, фокусирани само върху техния местен пазар, но вече има промяна в мисленето, защото вече виждаме повече компании, работещи на световния пазар. Екосистемата в Сидни се разраства бързо.

Правителството не позволява съвсем големи данъчни стимули за предприемачите. Налице е намаление с 45% за проекти за научноизследователска и развойна дейност, както и всички капиталови разходи до 20,000 AUD ($ 14, 500) се приспадат от данъците.

* Победител в Seedstars Сидни е EORA 3D – 3D сканиране и моделиране задвижвано от смартфон: www.seedstarsworld.com/event/seedstars-sydney-2015

7. Тунис

Тунис е все още много млада екосистема, в която финанси, коучинг и менторство е само началото. Арабската пролет е повратна точка за предприемаческия дух на населението: фокуса е изместен към гражданско предприемачество. Тук, стартиращите компании често използват и създават високотехнологични продукти за да мобилизират общности и колективно да работят за благото на народа. За по-добро подпомагане на местната предприемаческа екосистема, политиците са започнали прилагането на нови стратегии и програми за повишаване броя на инкубаторите, акселераотрите и подобряване на образователната програма.

* Най-младата стартъп програма в Тунис е Tunisia Live – новинарски информационен портал на английски език, създаден за да предава на живо извънредни новини по време на Арабската пролет.

8. Лондон

През първото тримесечие на 2015 г., инвеститорите достигат рекордните £ 459 м на рисков капиталист средства в дигиталния сектор в Лондон, което е покачване от 66% , сравнено със същия период на миналата година. На развитиеот на новите технологии сега се гледа като на иновативната живителна сила, захранваща икономиката на Великобритания.

9. Кайро

Масата от образовани и просветени млади хора, завършили в Египет сега обяснява големия брой от нововъзникващи стартъпи. Въпреки предизвикателствата, предприемачите измислят нови начини за действие: те дават началото на много нови акселератори и кампании за нестандартно финансиране като „краудфъндинг“. Кайро също така е дом на някои от най-добрите инженерни таланти в MENA, и явно това има нещо общо с качеството на университетите там.

* Seedstars Кайро, предстои на 13-ти декември: www.seedstarsworld.com/event/seedstars-cairo-2015

10. София

На много хора не е известно, но София всъщност има един от най-ниските подоходни данъци (10%) и е един от най-бързите интернет скорости в света. Има някои успешни компании, които излизат от региона и се ползват в световен мащаб, като Vray, например.

tickey

София също така се е превърнала в силен регионален център за предприемачите, тъй като там те имат достъп и могат да се възползват от структурните фондове на Европейския съюз. Този факт позволи и създаването на три фонда: LAUNCHub, Eleven Startup Accelerator и NEVEQ,

* Победител в Seedstars София 2015: Tickey Mobile Solutions – мобилно решение за купуване на билет в обществения транспорт: www.seedstarsworld.com/event/seedstars-sofia-2015

Превод и обработка: Надежда Ангелова

Източник: Forbes

(Visited 148 times, 1 visits today)

Коментари