Запознайте се с Яна Петрова – основател на CoKitchen

front1
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
cokito1. Разкажи малко за себе си.
„В последните няколко години се занимавам с маркетинг и организация на събития, пътувам много, за да се вдъхновявам, а напоследък съм се отдала почти изцяло на CoKitchen  – един проект, до който ме доведе страстта ми към хубавата храна и един прашасал кулинарен блог.“
2. Как се реши да започнеш собствен бизнес?
„Винаги съм имала много идеи, до развитието на които все не стигах покрай различни и много разнообразни проекти. В един момент реших да пробвам дали една от тези идеи ще намери поддръжници. И тя успя. Имаше и момент на размисъл, много кратък – в рамките на една седмица трябваше да реша дали ще се захвана с нещо съвсем непознато и несигурно – CoKitchen, или да приема предложение за престижна ръководна позиция във вече утвърдила се организация.“
3. Как възникна идеята за CoKitchen?cokit3
„Преди  няколко години, като подарък за много близък човек, приготвих две големи и много специални
торти. На следващия ден ми звънна непознат номер –  беше човек,който опитал тортите на партито и искаше да поръча такава за приятелката си. Тогава се замислих, че всъщност в България има доста кулинарни блогъри, към които хората се обръщат, когато търсят вкусна и качествена храна. А тези хора не могат легално да я продават, защото често е приготвена в домашни условия.“
4. Какви бяха първите стъпки, които предприе?
„Първо направих проучване на пазара, поговорих с приятели и приятели на приятели, за да преценя има ли смисъл от подобно мащабно начинание, като създаването и оборудването на професионална кухня, която да се използва от различни хора. Оказа се, че търсене за качествена храна има, както за офиса, така и за семейни вечери и събития.“
cokit1
5. Какво представлява самия проект?
„CoKitchen е споделено работно пространство за готвачи, нещо като co-working space. Хора с различен опит се събират покрай страстта си към добра храна, за да готвят заедно, да се учат, да се забавляват, но и да могат, ако имат време и желание, да се издържат с това. Имаме си подбрана кулинарна библиотека, страхотно кафе и магазин за ръчно изработени вкусотии и подаръчета.“
6. Кои са потребителите на услугата?
„CoKitchen има два типа потребители – по-голямата от тях е групата на любителите на вкусна храна, които работят в офиси и често имат ограничен избор на качествен обяд. Много често с нас се свързват и организатори на събития, които търсят нещо по-различно и полезно от традиционен кетъринг.
cokit2Другата голяма група потребители са хората, които работят в CoKitchen – между тях има както професионални готвачи, така и любители със съвсем различни професии – от мениджъри проекти, до програмисти и дизайнери.“
7. Какви трудности си срещалa и все още срещаш по пътя?
„Започването на подобен бизнес изобщо не е лесно, но отчасти бяхме подготвени за това. Проблем се оказаха многото зависимости, които имаме – относно разрешения за работа, поръчково оборудване, некоректни клиенти. Истината е обаче, че когато теглим чертата, страхотните хора, с които се срещнахме и продължаваме да се срещаме всеки ден, са повече от другите.“
8. Какво ще посъветваш хората, които смятат да започнат бизнес и да изградят собствен продукт? 
„Да се обградят със страхотен екип, да са много търпеливи, постоянни в действията си и позитивни.“
9. Какво искаш да разкажеш на нашата аудитория за Startup обществото?
„Тук обществото още е мъничко и ново, има поле за различни идеи. Определено е мястото, на което човек да попадне, ако търси динамика и ежеминутни предизвикателства.“
(Visited 528 times, 1 visits today)

Коментари