CoderDojo Bulgaria с поредица от работилници за деца програмисти

dojo1
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

CoderDojo Bulgaria се включва в глобалната инициатива Hour of code с поредица от работилници, в които децата ще се учат да програмират. Hour of Code е глобално движение, достигнало до десетки милиони ученици от над 180 страни.

CoderDojo е глобална мрежа от над 1500  безплатни детски клуба за програмиране в над 60 държави, създадена и задвижвана от доброволци и вдъхновяваща децата не просто да обичат технологиите, но  и да ги създават. CoderDojo Bulgaria е част от световната инициатива за програмиране, насочена към най – малките – от 6 до 12 години. Създава се по инициатива на Дигитална национална коалиция и се реализира с помощта на екип от доброволци – ментори и организатори.

На 28 ноември 2015 г. бе даден официален старт на Hour of code с работилница в Музейко, на която присъстваха около 90 човека – деца, ментори и организатори, които заедно работеха в екип и се забавляваха. В седмиците на програмирането по случай Hour of code децата ще се учат да програмират в иновативна и креативна атмосфера под формата на игри. Закриването ще се състои на 13 декември 2015 г. В този период CoderDojo Bulgaria ще гостува и на училища, детски градини, школи и занимални из цялата страна.

Целта е повече деца да направят първите си стъпки в програмирането и да се уверят колко лесно и увличащо е да създават технологии.  По този начин у тях се развиват ценни умения като логика, способност да разрешават проблеми, творческо и аналитично мислене в една неформална среда и под формата на игра. Въвеждането на подрастващите в света на технологиите е от изключителна важност за създаването на едно интелигентно и находчиво поколение.

Първата работилница на CoderDojo Bulgaria се проведе на 17 октовмри 2015 г. в стартъп акселератора Eleven, с подкрепата на Microsoft.  В пилотната сесия Dojo@11 се включиха 20 деца на възраст 6-12 години, като всеки три деца бяха напътствани от един ментор. Чрез специално създадени за деца визуални програми, участниците направиха своите първи стъпки в програмирането, като се учат да управляват герои от любими игри като Angry Birds.

Във втората работилница Dojo@11 се включиха 30 деца и 15 ментора, като организаторите бяха подготвили четири различни програми в зависимост от възрастта на участниците и дали това им е първо или второ посещение.

Повече информация за CoderDojo Bulgaria и  работилница Dojo@11 може да разберете тук

(Visited 171 times, 1 visits today)

Коментари