TarnovoConf 2015

front
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

На 5 декември 2015 г. във Велико Търново се проведе техническа конференция TarnovoConf, която е част от IT Турнето „ITTour. Конференцията бе последната от тазгодишното турне, обхванало градовете Варна, Пловдив, Бургас и Русе и осъществено от група ентусиасти.

Конференцията откри Орлин Димитров, който представи презентация на тема „Системи за компютърно зрение“. Благодарение на създадена от него програма, направи демота на живо и представи 3D модел на човешка ръка.

3dryka lubo-robot

Вторият лектор на техническата конференция Любомир Филипов обясни NoSQL бази от данни – защо са възникнали, кои са основните типове и как се препоръчва да се използват , „Polyglot Persistence“ и как да изберем подходящо NoSQL решение за нашия проект.

nosql-lub

Третият лектор Мариян Маринов ни научи как с малко hardware и малко код да си направим система за регулиране на температурата в къщи – интернет термостат активиран с Arduino и DHT22.

marian-hackman

Божидар Божанов разказа за софтуерната архитектура и съвременните модели за архитектура – монолит или microservices. Също така обясни на присъстващите и приликите, разликите, плюсовете и минусите относно най – подходящия подход за работа при различните проекти.

monolits

Светлин Наков въведе програмистите в света на HTTP/2, като обясни всички плюсове спрямо HTTP, какво да очакваме за напред от развитието на Уеб технологиите и как работят съвременните сайтове.

nakov1 nakov2

Последният лектор на TarnovoConf Владимир Джувинов представи презентация на тема „Полезна криптография за уеб и мобилни разработчици“- хеш, HMAC, подпис и (а)симетричен тайнопис, както и техните практични приложения като верификация на потребители, single-sign on, CSRF защита и автентикация към уеб интерфейси.

cryptogr-djuvin

Събитието беше закрито с Lightning talks, където всеки който се беше записал, направи кратка презентация на интересна за него тема.

(Visited 184 times, 1 visits today)

Коментари