Българин е финалист в престижен музикален конкурс на Би Би Си

bbc-official
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Българин намери място сред финалистите на един от най-авторитетните музикални конкурси за млади класически музиканти в Обединеното кралство „Млад музикант на Би Би Си” (BBC Young Musician). Това е 17-годишният плевенчанин Християн Христов. Той е възпитаник на НУИ „Панайот Пипков” – Плевен. Категорията му е „Ударни инструменти“ и е единственият българин, достигнал до нейния финал.

bg-bbc

От учебната 2010/2011 година Християн Христов е член на Перкусионен ансамбъл „Акцент”, с който има множество награди от различни участия в концерти и фестивали. През учебната 2015/2016 година, талантливият перкусионист е избран за стипендиант по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата. В момента младият музикант продължава паралелно обучението си в престижното училище Whitgift School в Лондон, както и в НУИ „Панайот Пипков“- Плевен в самостоятелна форма на обучение.

Самата музикална надпревара ще се състои в Кралския колеж по музика и драма на Уелс. Имената на петимата победители във всяка една от категориите на конкурса – пиано, дървени духови, медни духови, струнни и ударни инструменти, ще бъдат оповестени през месец март тази година. Големият финал ще се проведе на 15 май 2016 година в Центъра за сценични изкуства – Барбикан център (Barbican Centre) в Лондон.

Източник: http://www.classicfm.bg/bg/news/view/2726/bylgarin_stava_ay_mlad_muzikant_na_bi_bi_si_au/

Текст с изменения: Теодора Николова

(Visited 111 times, 1 visits today)

Коментари