„Златната ябълка“ – анимация за българския фолклор или съвременния начин за съживяването му

golden-apple
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Обичате ли анимационни филми? А чудили ли сте се някога какво би било да гледате анимационен филм, базиращ се на необхватния български фолклор…, ако отговора е категорично да или е по-скоро колебащ се и клонящ към незнание – то вижте написаното в редовете по-долу и преценете сами. Вече три години група млади, но и опитни аниматори от студио „Змей“ работи по създаването на първото българско фентъзи, което да покаже родната митология по модерен и атрактивен за възприемане от чужденците начин. Бъдещата анимационна поредица „Златната ябълка“ (The Golden Apple) няма да е преразказ на известната народна приказка за тримата братя и змея, а авторски – приключенски сериал. Стъпвайки върху народни мотиви и легенди, анимационният проект ще показва България в положителна светлина. Визуалният стил и музиката ще включват традиционни и адаптирани фолклорни мотиви.

А каква е целта на създателите? Всъщност аниматорите искат да накарат младите българи да открият, а по-възрастните – да преоткрият богатството и мъдростта на българския фолклор. Творците са вдъхновени от идеята да пресъздадат българския фолклор със съвременни дигитални технологии и глобално да популяризират българската идентичност. За тях „Златната ябълка“ е не просто анимация, а кауза. Целият екип работи на доброволни начала, като инвестира време и усилия в проекта.

Трейлърът на сериала ще бъде пуснат на 16 ноември на сайта на начинанието. Амбицията на екипа е чрез голям брой гледания, той да се превърне в световно събитие. Така младите аниматори се надяват да покажат уникалността и значимостта на проекта и да привлекат инвеститори, които с финансова и логистична подкрепа да превърнат планирания анимационен сериал в реалност.

Към кого е насочен сериала? Анимационният сериал „Златната ябълка“ е насочен не само към детската, а и към по-широка аудитория, защото представя проблемни ситуации, интересни и за възрастния зрител. Децата ще харесат приключението и екшън елементите, а на по-зрялата публика ще допаднат екзотичната среда, многопластовият сюжет и съвременните теми. Всеки епизод ще проследява историята на героите по техния път към ябълката. Разплитайки своите индивидуални истории и сблъсквайки се с други хора и магически същества по пътя си, главните герои ще трябва да преодолеят предразсъдъците си, да се научат да вземат трудни решения и да се справят с последиците от тях, за да постигнат целите си. Сериалът ще бъде озвучен на български и английски език. Първият сезон ще е с 24 епизода, всеки с продължителност 24 минути. Популярни лица озвучават главните персонажи – Милица Гладнишка е дала гласа си на самодивата Тина, а Момчил Степанов е гласът на Влад (един от двамата братя Кукери). А ето какво казва и самия „виновник“ – Димитър Петров, отговорен за появата на „Златната ябълка“: „Трудно е в динамичното ни ежедневие да работиш за съхраняване на българските корени и националните ни ценности. Но определено си заслужава, защото удовлетворението е огромно, въпреки умората и трудностите. Завърнах се от Англия, където работех за „Cartoon Network“, защото исках да разработя български продукт с качество на световно ниво, който да представи пред света магията на българския фолклор по съвременен начин. Твърдо вярвам, че след ирландците с техните танци и норвежците с викингите, ред е българите да покажат своята митология на света.“

Текст с изменения и адаптиране: Теодора Николова

Оригинален текст на статията

За повече информация:

Въпроси и отговори за „Златната ябълка“ със създателя Димитър Петров

Сайт на „Златната ябълка“

Facebook страница на проекта

(Visited 163 times, 1 visits today)

Коментари