Международен фестивал на китарата ще се проведе в Плевен.

korica-kitara
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

От 25 до 30 ноември 2015 г. гр. Плевен ще бъде домакин на Първия международен фестивал на китарата, в който участие ще вземат общо 146 участници от 15 държави – България, Швейцария, Франция, Хърватска,  Гърция, Кипър, Македония, Полша, Румъния, Сърбия, Турция, Украйна,  Хърватска, Черна гора, Босна и Херцеговина. Фестивалът на китарата е посветен на 55-годишнината на НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен.

Организатори на събитието са сдружение „Изкуството до мен” Николай Михайлов, Милена Грамова и Момчил Минков и техният партньор от читалище „Лик” Катя Божикова. Официалното откриване на фестивала е на 25 ноември от 19 ч. в концертната зала „Божко Шойков“ на НУИ „Панайот Пипков” – Плевен.

Конкурсът ще протече в три жанрови категории с акцент върху класическата китара, а голямата награда ще бъде професионална лютиерска класическа китара на стойност 4 000 евро. В програмата на фестивала са включени и майсторски класове на Росен Балкански – София, Екатерина Икономова – София, Стела Динкова – Пловдив, Нено Мунитич – Хърватия, Ливиу Геургиеску – Румъния, Дарко Багески – Македония.

По време на музикалния форум ще бъдат организирани четири гала вечери, в които ще се изявят банда „Дел Падре“, Георги Василев – България, Зоран Анич – Сърбия, Боян Дойчев – България. Всички концерти ще се проведат в НУИ „Панайот Пипков” с начален час 19 ч. и вход свободен. Поради големия интерес, концерта на  бандата „Дел Падре“, ще се проведе на 27 ноември от 19 ч. на сцената на ДКТ „Иван Радоев“. За любителите на китари ще бъде отворен и шоурум на лютиери на 28 ноември от 18 ч. в зала „Божко Шойков“ на НУИ „Панайот Пипков“.

Гала концертът и награждаването на победителите във фестивала ще се състои на 29 ноември от 19 ч. в ДКТ „Иван Радоев“. Общият награден фонд е на стойност 12 500 лева.

(Visited 85 times, 1 visits today)

Коментари