Седмото изкуство и град Пловдив

zlaten-riton
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Всички обичащи документалното и анимационното кино могат да бъдат доволни – на 30 ноември в Пловдив започна провеждането на 22-рото издание на фестивала за документално и анимационно кино “Златен Ритон”. Местата на прожекциите са: дома на киното „Лъки Синема“, и клуб “Петното на Роршах”. Всички прожекции са с вход свободен! Журито е поверено на изтъкнати имена като: доц. д-р Иво Драганов, Андрей Паунов и Светлана Куюмджиева.

Ако решите да гледате някои от филмите (а защо не и всички), може да очаквате различни и многопластови гледни точки за реалността, която обаче е пречупена през житейската призма на авторите. Програмата включва още и портрети, насочени към сложността в личностен план на някои български артисти – “Портрет на една примадона”, “Васил Гендов – мит и реалност”. Можете да очаквате още и вдъхновяващи разкази за възходи и падения – “Салто Мортале”, истории за развитие и упадък, вплетени в неспирния кръговрат на живота – “Светлина от сенки”.

Интересна отправна точка за размисъл ще представят и няколко филма за България, създадени за чужденци, които са избрали страната ни за своя втора родина. Филмите са: „Швейцарецът с българско сърце“ и „Три жени в полите на Витоша“. Също така ще имате възможност да видите и първият документален 3D филм, посветен на нестинарството – „Стъпки в огъня“.

Не са подминати и събитията от световен мащаб – акцентира се върху темите война, тероризъм и агресия. Всички те са обединени в секцията документално кино. Голяма част от авторите обръщат поглед назад, в опит да запазят жив спомена за миналото. По този повод, с голям интерес се очаква и премиерата на филма “През сълзи”, който е посветен на 100-годишнината от арменския геноцид. На прожекцията ще присъстват високопоставени гости, включително Нeгово Превъзходителство г-н Арсен Схоян, посланик на Армения в България, и Негово Високопреподобие архимандрит Исахак Похосян, архиерей на Арменската епархия в България.

А какво да очакват любителите на анимационните филми?

Анимационните филми са по-малко на брой, но също заслужават зрителското внимание. Миксирана е палитра от концепции и стилове, което дава свобода – на лице са както произведения за възрастни, така и за деца. По този начин, приказни и поучителни истории с красива стилизация се редуват с произведения, залагащи на новаторския подход и провокацията. Тази година в програмата се откроява силното присъствие на творческия тандем Димитър Димитров (режисура)Дилян Еленков (сценарий), който участва във фестивала с три анимационни филма.

На 5 декември (събота) ще бъде кулминацията на фестивала – тогава ще бъдат прожектирани всички наградени ленти.

В заключение – приятно гледане на пловдивчани и гостите на града!

А за всички, които искат да гледат филмите, но нямат тази възможност – не тъжете, ще можете да се утешите, следейки ежедневно издавания бюлетин, който ще се изготвя от млади киноведи, начело с д-р Деян Статулов. Там ще имате възможност да прочетете интересни анализи, коментари и интервюта със създателите на филмите.

Текст с изменения: Теодора Николова

Източник: http://www.gogo.bg/guide/22-ri-zlaten-riton/

Бюлетин, посветен на филмите

(Visited 128 times, 1 visits today)

Коментари