„Сурва“ ще получи сертификат на ЮНЕСКО на 29 януари

surva2
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

На 2 декември 2015 г. Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство, който заседава в Намибия, включи фолклорният празник „Сурва” и фолклорният фестивал в пернишките села в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.

Това е четвъртият български елемент след Бистришките баби, Нестинарството и Чипровските килими, който става част от световното нематериално културно наследство. „Сурва” е древен езически обичай, който гони злите сили, за да ни пречисти за нов живот.

На 29 януари в Перник ще бъде официалното предаване на сертификата за включване на обичая „Сурва“ в ЮНЕСКО. Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, предаде БГНЕС. Това е решение, което се взема след много задълбочени изследвания на експерти на традицията. Това трябва да е нещо, което да е дълбоко вкоренено в живота на общностите – да бъде оригинално и автентично, заяви Бокова.

Рекорден брой участници очаква община Перник за юбилейното 25-то издание на международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Тази година заявки за участие в него са подали 85 сурвакарски групи и дружини с 5371 участници. Освен групите от Перник и страната, във фестивала ще вземат участие и групи от 10 държави – Словакия, Сърбия, Италия, Словения, Македония, Холандия, Румъния, Гърция, Индонезия и Палестина, обясни кметът на Перник Иван Иванов.

За фестивала „Сурва“ тази година в Перник се очакват около 100 хиляди туристи. Сред тях за първи път ще има участници в маскарада от Мали. Откриването ще бъде на 29 януари, а през следващите два дни ще има дефилета на участниците по улиците на града. Организаторите са разработили специална карта с маршрутите и всички съпътстващи прояви на фестивала.

На 12 януари в НДК ще бъде открита фотоизложба, в която ще бъдат подредени 60 избрани снимки от предишни фестивали. На 29 януари – деня на откриването на фестивала, експозицията ще бъде представена в Перник, след което ще отпътува за Лондон и Брюксел. Сборна изложба „Маскарад“ ще покаже най-добрите творби на художници от Перник, Бургас, Ямбол, Сливен, София и други градове.

За кулинарно шоу на 31 януари е поканен Иван Звездев. Организаторите няма да нарушат традицията и за 22–ри път ще съберат учени на конференция за маскарадната обредност.

Текст и обработка: Надежда Ангелова

(Visited 163 times, 1 visits today)

Коментари