Фотоизложба на член на Кралската фотографска асоциация в Англия пристига в Дряново.

uvaliev1
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Пътуваща фотоизложба „Черно-бели следи от един многоцветен живот”, посветена на 100-годишнината от рождението на Петър Увалиев ще бъде представена в Дряново на 2 декември от 17:30 ч. в Икономовата къща. Събитието е под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова.

Изложбата е посветена на българина, признат за един от най-големите интелектуалци в Европа през XX век, работил с личности като Чарли Чаплин и София Лорен. В нея са подбрани уникални и малко известни документални кадри за живота на Увалиев, обработени от големия български фотограф Иво Хаджимишев – пожизнен почетен член на Кралската фотографска асоциация в Англия, който лично ще присъсва на откриването.

Кой всъщност е Петър Увалиев?

Петър Увалиев е роден на 12 януари 1915 г. в гр. София, Царство България. Познат още с псевдонима Pierre Rouve, той е един от най-влиятелните български интелектуалци емигранти през втората половина на ХХ век. По-голямата част от живота си прекарва в Англия, но въпреки това не престава да бъде отдаден на отечеството си. Увалиев е изключително ерудирана и всестранно развита личност – от дипломат, интелектуалец, университетски преподавател, писател, преводач, радиожурналист и критик до филмов продуцент, сценарист и режисьор.

През 1936 г. завършва право и държавни науки в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Същата година постъпва на работа в Дирекцията по печата към Министерство на външните работи. През 1942 г. заминава за Рим като секретар на българската легация (дипломатическа мисия). През октомври 1945 г. се завръща в България и отново постъпва на работа в МВнР. Назначен е за втори секретар на българската легация в Лондон през 1947 г. Година по-късно е назначен за първи секретар в посолството в Прага. От 1949 г. е нещатен сътрудник на българската секция на радио Би Би Си Лондон.

В България Петър Увалиев е познат главно чрез предаванията му по радио Би Би Си, в които ежеседмично в ефир чете свои беседи в продължение на 50 години, както и от публикуваните у нас след смъртта му студии и сборници.

Повече за събитието може да следите тук

Автор: Пламена Иванова

(Visited 86 times, 1 visits today)

Коментари