Найджъл Кенеди наелекризира Пловдив с 4-часов концерт

найджъл кенеди пловдив
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Световноизвестният британски цигулар Найджъл Кенеди изнесе невероятен 4-часов концерт на Античния театър в Пловдив. Той свири фамозно заедно с бенда си, музикантите от оркестър „София Симфоникс“ и българския композитор и гъдулар Георги Андреев. Двамата изпълниха за първи път три нови композиции, създадени от Георги: „Violyra“, „Rrivetside“ и „Land of roses“.

Найджъл Кенеди е записан в рекордите на Гинес за най-продавана класическа творба на всички времена (за запис от 1989 г. на „Годишните времена“ на Вивалди, с над 2 млн. копия.) Той изсвири именно своите модифицирани “ Нови Годишни времена“. За пореден път си проличаха неговият невероятен композиторски почерк и фантазия, творбата звучеше различно, иновативно и остави публиката без дъх. Найджъл непрекъснато се заиграваше с нея и демонстрираше прекрасно чувство за хумор и джентълски маниери. Освен Вивалди, концертът на Кенеди съдържаше и елементи на фламенко, български и балкански фолклор, джаз. Пловдивската публика се наслади на „Йовано, Йованке“ , емблематична българска народна песен, както и на „Ювиги хан“ – музиката, с която ансамбълът ни по художествена гимнастика спечели бронзовите медали на Олимпиадата в Рио Де Жанейро. Богатият репортоар беше допълнен с песен на Джими Хендрикс, както и „Smoke on the water“ на Дийп Пърпъл.

Найджъл Кенеди започна да свири в 21:15, а концертът продължи до близо 1:00 след полунощ. Енергичният великобританец смени два тоалета и отпиваше от специално приготвен индийски чай. „Много по-добър е от всякакви енергийни напитки“, заяви шеговито Кенеди.

Найджъл Кенеди и неговият бенд бяха в България по покана Иво Станков и Лондонския фестивал на българската култура и на „София Симфоникс“, с диригент Любка Биаджони. В първата част на концерта в НДК маестрата Биаджони представи програма със своя оркестър „София Симфоникс“ и със специалното участие на Лондонския български хор с диригент Десислава Стефанова. Бившата солистка на ансамбъл „Филип Кутев“ доведе у нас 42-ма певци от различни националности, сред които англичани, ирландци, японци, българи живеещи в Лондон. На чист и прекрасен български те изпяха автентични наши фолклорни песни за радост на екзалтираните гости на събитието.

Гениалният цигулар завърши концерта си под заслужени и бурни аплодисменти.

Събитието се превърна в голям празник за всички естети и ценители на красивата музика, а отзвукът от него ще бъде продължителен.

Автор: Иван Колев

(Visited 59 times, 1 visits today)

Коментари