Интервю с Надя Станчева от Animal Rescue Sofia

nadq-animal-rescue
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Разкажи за себе си.

-Майка съм на двама сина, у дома си имам две осиновени кончета и три кучета… Не, всъщност са много повече… Ръководеният от мен приют, Фермата, дава подслон на 200 бездомничета във всеки един момент – и те са ми „дечица“. Многодетна майка съм, значи.

Как възникна идеята за създаването на Animal Rescue Sofia.

-Запознахме се в онлайн форум за кучета през 2009-та, бяхме доброволци в общинския изолатор в Сеславци. Постепенно започнахме да правим все повече – ваксинирахме, лекувахме, намирахме осиновители в чужбина… През 2010-та направихме огромна стъпка като поехме за стопанисване общинския приют Богров. Разчитайки изцяло на подкрепа от общността – хора като нас, които не искат да виждат болка и страдание по улиците, които искат за решаването на проблема с бездомните животни да се работи хуманно и ефективно. Помогнахме и помагаме на хиляди кучета… Истината е, че това, което успяхме да постигнем за пет години надмина всички наши очаквания. И мечти!

Какво представлява Animal Rescue Sofia.

-Ние сме организация в помощ на кучетата в беда. В нашия приют, Фермата, закупен с даренията на хиляди приятели на животните през 2013-та, има подслон за 200 кучета. Спасяваме, лекуваме, кастрираме, намираме стопани, отглеждаме и обичаме добри животни… това е нашата работа. За 5 години работа сме намерили домове на вече 4000, а сме кастрирали безплатно почти 8000. Независими сме – нямаме бюджет от държавата или международни организации – работим с даренията на хора, които ни познават и знаят, че правим всичко по силите си за кучетата. Трудно е, много… но спасяваме живот всеки ден.

Какви препятствия срещна по пътя си.

-Препятствията са част от пейзажа, на всяка крачка са, на всеки фронт. От една страна – културата на отглеждане на кучета е ниска, няма разбиране за отговорностите, а и идеята за осиновяване на домашен любимец е много нова за нас. От друга – България е най-бедната страна в ЕС, благотворителните организации нямат традиции и е пълно с измамници. От трета – бюрокрацията е изумителна и поддържането на работата легална отнема огромен ресурс – времеви и финансов. Има и необяснимо противопоставяне – защо се помага на кучета, вместо на деца? И разбира се – чудовищната жестокост… необясними, отчайващи прояви на нечовешко зло, на които се опитваме да противостоим в името на животните. 

Разкажи за постигнатите успехи на организацията Animal Rescue Sofia.

-Най-големият е, разбира се приютът, Фермата. Когато в края на 2013-та се оказахме на практика на улицата с тримесечно предизвестие да напуснем общинския приют, хиляди хора ни помогнаха да съберем огромната сума от 210 000Е и да купим това място, за да продължим работата си. Това е невероятно, уникално постижение, особено на фона на всичко, което се случва наоколо. В момента се борим за регистрацията на нашата клиника, а пролетта ще приключим първия етап от ремонта. Мястото е огромно и напредваме бавно, но условията за животните са отлични – вече имат и отопление.

Какво е твоето послание към всички хора, имащи отношение към бездомните животни.

-Участвайте с малко, ако не можете с повече – всяка помощ има смисъл. Дали ще заведете бездомничето пред блока за безплатна кастрация, или ще пуснете СМС за пострадало животинче, дали ще посъветвате приятели да осиновят, или ще ги доведете в приюта за съботно-неделните разходки, дали ще подслоните като приемни стопани кутренце, или ще си вземете благотворителен календар с кучета-супергерои… Нищо няма да променим ако чакаме „някой нещо да направи“, по-добре да свършим работата – тук и сега.

 

 

 

(Visited 164 times, 1 visits today)

Коментари