Пчелари създадоха меден шоколад

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Плевенско семейство, занимаващо се с отглеждането на пчели създаде меден шоколад. Семейство Илиеви отглеждат в два пчелина 230 пчелни семейства в село Рибен (Плевенско). В годините, заниманието им от хоби, се превръща в семеен бизнес.

med-choko-ilievi

Идеята за появата на продукта е провокирана от децата и стремежа за подобряване на тяхното здраве – България е на едно от челните места по заболеваемост от диабет сред подрастващите. Така, семейство Илиеви решават да създадат продукт, в който бялата захар да се замени изцяло с мед. В съдържанието оставят и малко какао – само 5 %, а другата част от сместа бива заместена от рожково брашно (рожковото брашно се добива от плода на рожково дърво, виреещо в  Испания). Какаото не е премахнато напълно, тъй като то влияе добре върху човешкия организъм, а и придава по-добър и по-познат вкус на продукта. В какаото има много магнезий, докато в рожковите плодове има много калций – около три пъти повече калций от какаото, но само 60% от калориите му. Освен това, в тях се  съдържат и витамини А, B1, B2, калций, магнезий, калий и микроелементите желязо, мед, никел, манган и хром. Рожковият плод е също така богат на инозитол (витамин B8) , който влияе позитивно на хора с инсулинова резистентност.

 

 

 

Текст с изменения: Теодора Николова

Източник: http://infopleven.com

(Visited 164 times, 1 visits today)

Коментари