Първата успешна операция на неродено бебе у нас е вече факт

purvaoperaciq
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Успешна операция на още неродено бебе са извършили две млади български лекарки – д-р Марина Михова и д-р Кристина Чачева. Операцията се прави за първи път у нас и като цяло от малко специалисти в света. За щастие, детето вече се е родило живо и здраво на 17 декември 2015г. и е при родителите си.

При редовен преглед лекарите установяват, че бебето събира вода в белия дроб. Прогнозата е, че няма да оцелее, а семейството е чакало детето 10 години. Затова докторите решават, че единственият начин да му помогнат е да извадят течността от плеврите”. Операцията продължава 12 часа, приключва успешно и веднага се отразява на бебето.“ И двете лекарки, извършили операцията, са специализирали в Германия, но работят у нас.

„Tакива операции сме гледали по конгреси в чужбина и аз винаги съм си мислила, че мога да бъде зрител, а не участник“, коментира д-р Марина Михова, акушер-гинеколог.

След операцията майката успява да износи детето още няколко седмици до 17 декември.

Такива деца не могат да оцелеят, защото тази течност пречи на сърцето и белия дроб, а бебето се роди без такава течност”, посочи д-р Детелина Стоичкова, неонатолог.

Родителите решават да кръстят детето на една от двете лекарки – д-р Кристина Чачева, която всъщност се отказва от хонорара си, за да помогне на семейството, тъй като то няма възможност да плати за операцията. Момиченцето се казва Християна и е при родителите си в Симитли.

Текст и обработка: Надежда Ангелова

(Visited 146 times, 1 visits today)

Коментари