„Сурва” в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.

front-surva
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

На 2 декември 2015 г. Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство, който организира своята 10-а сесия в Намибия, включи народният празник „Сурва” и фолклорният фестивал в пернишките села в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.inside-surva

Сертификатът ще бъде връчен на 29 януари 2016 г. при откриването на XXV маскараден фестивал в Перник, когато ще се чества и половинвековен юбилей от първото му издание.

В списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството влизат и Бистришките баби, Нестинарството и традицията за тъкане на чипровски килими.

Обичаят „Сурва“ („Сурова”) е древен български обичай за гонене на злите духове и сили чрез маски и огън. Празникът се представя в нощта на 13 срещу 14 януари, когато по стара традиция фамилиите се събират от всички краища на страната в нощта срещу Васильовден, считан за най-големия зимен празник в региона. Колоритните кукери и сурвакари са ритуалните фигури, наподобяващи демони и изпълняващи различни танци и обреди за здраве и късмет. Злите сили се гонят с огън, които се прескача за здраве. Под ритъма на традиционни чанове, гайди, тъпани, хлопатари и свирки се отбелязва началото на Новата година, тържеството на съзидателната човешка енергия и надеждата за една по-плодородна и здрава година.

(Visited 145 times, 1 visits today)

Коментари