Българин със седма европейска титла

Aleksandar-Komanov-Belgrade-2016-Champion-
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

 

Двукратният световен шампион по киокушинкай – Александър Команов, спечели седма европейска титла на Европейското първенство в Белград (Сърбия), което се проведе на 11 и 12 юни. Българските каратисти завоюваха общо 7 медала (1 златен, 4 сребърни и 3 бронзови) на престижния турнир.

Aleksandar-Komanov-Belgrade-2016-2

Разказите на Александър Команов:

В първия ден от състезанието по програма се играеха четвъртфинали и полуфинали. На четвъртфинали се изправих срещу ирландец, когото победих с ипон (пълна победа). Срещата приключи бързо. Дясно уширомаваши в главата на ирландеца го принуди да легне за кратко на земята. Съдиите отсъждат вадзари в моя полза и ни пускат да довършим мача.

На полуфинали литовски състезател беше пробил пътя си, за да се срещнем. Минута след началото лявото ми маваши се срещна с главата на литовеца. Рефера спря боя веднага, за да ми отсъди вадзари (половин победа). След което ни пусна да довършим срещата. Литовеца с всички сили се опита да изравни боя, но на празно. След изтичането на времето не беше изненада отсъждането на победата в моя полза. Тази победа ми осигури за пореден път възможността да се боря за първото място, което по програма трябваше да се проведе на следващия ден, разбира се, срещу най-подготвения противник, което състезанието можеше да ми осигури. В неделя започнахме с церемонията по откриване на Шампионата, на която за втори път имах честта да бъда знаменосец на Kyokushin Wold Union.

На финала си се изправих срещу Артьом Семенов от Русия, с когото се срещаме за втори път в борбата за първото място на европейско първенство. Изходът от двубоя не беше изненада за никого. За седми път победата ми донесе златото не само за мен, а и за България. Желанието ми за победа не остана незабелязано от съдиите и официалните гости на събитието, което доведе до награждаването ми с приз за най-висок боен дух.

Aleksandar-Komanov-Belgrade-2016-European-Champion

Това състезание не беше обикновено за мен. Случи се нещо, което всеки добър боец е мечтал, а именно един ден да види свой кадър от битка разпънат на огромен билборд. Това беше както огромна чест и радост, така и огромна отговорност. За мен нямаше нищо по-важно от това да извоювам, на всяка цена, златото още веднъж. Много приятели и съотборници, когато ми пожелават успех преди състезание често казват: „Няма проблем… Пак ще ги биеш. Шест пъти си ставал Шампион на Европа, ще станеш и седми…“, последвано с „Да почерпиш като се върнеш със златото“. Но всъщност всяка Европейска титла, включително и тази, за да бъде извоювана е нужна много сериозна подготовка, много сериозна подкрепа, много сериозен отбор, защото повярвайте ми, когато летвата е вдигната високо, не се прескача лесно, дори след 16-те години неспирна работа зад гърба ми!

Друг повод за моето щастие е страхотното представяне на моя по-голям брат Иван. Той мина през доста препятствия за да стигне до финалите, включително и преборване за титулярното места в националния отбор преди 2 месеца. За повече подробности ще ви разкаже той самият.

Ivan-Komanov-Belgrade-2016

Разказите на Иван Команов:

Преминах дълъг и изтощителен период на подготовка за Европейското първенство в Белград, Сърбия. Въпреки трудностите успях да запазя енергията си за състезанието. Важна роля за добрият резултат изигра и индивидуалната ми подготовка за всеки един опонент. На полуфиналът бях спокоен тъй като бях проучил много добре противниците си и извоювах победата над украинският състезател с ипон (нокаут) в първата минута.

Знаех, че финалът с руският представител, Хасай Могамедов ще е труден, но благодарение на добрата физическа подготовка, успях да се представя на татамито на високо ниво и да направим един от най-силните финали на състезанието. Бойният дух на българският отбор беше висок през цялото време. Нямахме търпение да стъпим на татамито и да покажем на какво сме способни.

Ivan-Komanov-Belgrade-2016-Second-Place

Всички бойци – мъже и жени от нашият отбор се откриха с чиста и силна техника на европейското първенство. Показахме на цяла Европа, че българският лъв е силен и достоен за първото си място в Европа! Удовлетворението ми е още по – голямо от факта, че излязох от подготовката и състезанието без нито една травма! Разбира се не бих се справил никога без подкрепата на най-близките ми – семейство и приятели. Тук искам да благодаря на моята половинка Ваня, която ми помагаше през цялото време на подготовката и състезанието, и ме крепеше с позитивната си енергия през цялото време. Моят успех нямаше да е реалност без нея!!!

Може да следите Facebook страницата на Александър Команов за повече актуална информация.

(Visited 80 times, 1 visits today)

Коментари