Три медала за България от Олимпийските игри в Рио

българия в рио
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Българското представяне в Рио завърши с три отличия – два бронзови и един сребърен медал вече принадлежат на България. Сребърното отличие завоюва Мирела Демирева (скок на височина), а бронзовите – Елица Янкова (борба) и ансамбълът ни по художествена гимнастика.

Мирела Демирева преодоля 1.97 м от първия си опит и това се оказа решаващо за нейния успех. Тя започна състезанието с фаул на 188 сантиметра, но след това направи три великолепни опита, преодолявайки тази височина и в последствие 193 и 197 сантиметра. Отличията на Демирева досега включват: второ място на Европейското първенство в Амстердам, два финала на шампионати, съответно в Хелзинки и Париж, но сребърният медал в Рио е най-големият успех в нейната кариера до момента.

мирела демирева рио

Тя донася и първия олимпийски медал в леката атлетика на България от шампионското представяне на Тереза Маринова в Сидни 2000. В скока на височина пък това е първото ни отличие от 1996 насам, където Стефка Костадинова завоюва златен медал.

Елица Янкова завоюва бронзовия медал с невероятна битка с аржентинката Патрисия Алехандра Бермудес. Българската гордост заслужи отличието като надделя с 7:6 в категория до 48 килограма. Това е най-големият успех в кариерата ѝ до момента, като предишни нейни отличия включват бронз на Европейското първенство в Рига и второ място на Европейските игри в Баку.

„Бронзът значи много. Откакто почна Олимпиадата само негативни неща четем, че сме туристи. Исках да докажа на чужденците, на българите, къде е България и че тук има лъвски дух. Ключът беше, че няма какво да губя, знам какво мога, трябваше да се отплатя за този труд“, заяви Елица Янкова пред БНТ.

елица янкова рио

Един ужасно дълъг и труден път бе извървян от Златните ни момичета до спечелването на бронзовото отличие на Олимпийските игри в Рио. Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Любомира Казанова и Християна Тодорова изпълниха впечатляващо своите съчетания и успяха да съберат резултат от 35.766 точки.

Българките и испанките са единствените, които не допуснаха грешки по време на изпълненията си. Възпитаничките на Ина Ананиева получиха оценки от 17.700 точки на пет ленти и 18.066 точки на два обръча и три чифта бухалки. Това е първо отличие за български ансамбъл от олимпиада след бронза в Атина 2004.

златните момичета рио

България завършва летните Олимпийски игри на 65-о място по брой спечелени медали. Зад трите трудно извоювани медала стоят многобройни тренировки, усилия и огромната смелост и отговорност да представяш страната си на такъв форум.

(Visited 49 times, 1 visits today)

Коментари