Били Кобъм – барабанистът с най-бързото тремоло идва в България през 2016 година

kobym
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Повод за посещението на легендарния джаз/фюжън барабанист не е пореден концерт, а нещо още по-хубаво – той ще изнесе три лекции (т.нар. „мастър клас“) в Нов български университет на 13, 14, и 15 септември, а на 16-ти се очаква и вероятен концерт. Датите са поместени на официалния сайт на музиканта.

Уилям (Били) Емануел Кобъм (на английски: William Emanuel „Billy“ Cobham) е определян като едно от най-влиятелните имена в джаза, защото е работил рамо до рамо с най-големите – Майлс Дейвис, Джон Маклафлин, Стенли Кларк, Джордж Дюк. И макар да отрича за себе си дефиницията „джаз музикант“, той е един от пионерите на фюжън стила в джаза.

Били Кобъм идва на бял свят през 1944 г. в Панама в семейство на музиканти. Описва началото на живота си така: „Бях роден в музика, около мен имаше музика, а аз само избрах инструмента. За мен барабаните винаги са били единствената възможност!“ Любовта му към тях е вдъхновена от негов братовчед-барабанист, който Били е наблюдавал като дете. Като войник в периода 1965-1968 г. той е част от военния Биг бенд. След напускането на армията, свири с Хорас Силвър, Стенли Търентайн, Джордж Бенсън и други. Кобъм е участвал и в представления на Бродуей. През 1969 г. започва да записва с Майлс Дейвис, като едновременно с това свири с Лес МакКан и Джуниър Манс. Били Кобъм е съосновател на една от първите фюжън групи, наречена „Dreams“, заедно със своите приятели Ренди и Майкъл Брекър, Джон Абъркромби, Дон Гролник, Бари Роджърс и Уил Лий. Година по-късно, Джон Маклафлин го наема в своя „Махавишу оркестър“. През 70-те години, Били Кобъм създава легендарния си албум „Spectrum“ с братята Брекър и българския джаз виртуоз Милчо Левиев. Като чест гост на фестивала в Монтрьо, Кобъм записва множество концертни албуми в средата на 70-те. Най-успешният от тях е „Live In Europe“, реализиран заедно със знаменитите Джордж Дюк, Джон Скофийлд и Алфонсо Джонсън, с които прави редица турнета в Америка и Европа. Японското турне (в нач. на 80-те) с Майлс Дейвис е друга връхна точка в кариерата му. През следващото десетилетие Били Кобъм концертира по света с приятели като Стенли Кларк, Джордж Дюк, „Pieces Of A Dream“, „The Crusaders“ и Питър Гейбриъл. Освен това изнася рекорден брой концерти със свои собствени проекти в множество страни по света.

Текст с изменения: Теодора Николова

Източници: http://intelligent-music.com/bg/%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82-%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D0%BC-%D1%89/

http://novinar.bg/news/bili-kobam–barabanistat-s-naj-barzoto-tremolo_MjM4Nzs0Mw==.html

(Visited 129 times, 1 visits today)

Коментари