София приема турнира за Купата на България по голбал

15440
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

На 21 ноември 2015 г. столичната зала на спортен център „Люлин“ (бившата Сиконко), ще се състои  Отворения турнир за купата на България по голбал. Повече за самия спорт може да прочетете след информацията за събитието. В състезанието ще вземат участие общо 7 отбора – три от България, два от Гърция и по един от Румъния и Босна и Херцеговина. Това е единственият колективен спорт за незрящи, който се развива у нас. Спорта е изключително увлекателен и всеки, който проявява интерес да го види на живо да се чувства поканен на състезанието. Организатор на събитието е Спортен клуб за интеграция „Витоша“ Софийски университет. За българските отбори проявата е и държавно първенство. Финансово обезпечават форума федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“, РСО София при Съюза на слепите в България и СКИ „Витоша“.Подкрепа още дават Българска параолимпийска асоциация, Кока-кола, „Успех филтър ССБ“ ЕООД София.Началото е от 08,10 часа, финалът от 18,00, а награждаването час по-късно.

 goalball-rules

Goalball-а е специализиран спорт за хора със зрителни увреждания, той е създаден след края на Втората световна война, за рехабилитация на хората с трайни зрителни увреждания. Спорта се практикува в зала с размер на игралното поле, 9/18 м. наподобяващо волейболно такова. Всички линии на полето са орелефени с въже и залепени с тиксо, за да може да се ориентират състезателите в игра. Отборите са съставени от 6 човека, 3-ма титуляри и 3-,ма на резервната скамейка. Всички играчи по време на игра носят непрозрачни маски за очи, за да се избегне маменето на играчи, които имат остатъчно зрение и за да са изравнени техните възможности. Топката, с която се практикува спорта е изработена от каучук, в нея има 2 броя звънчета, тя не е под налягане и има по 4 отвора във всяка полусфера, разположени шахматно, за добра чуваемост на металните звънчета.

Goalball-а с годините има различни успехи в България. До 1989 г. е имало регионално първенство създадено от 2 дивизии от по 12 отбора, които са били свързани с бившите предприятия на Съюза на слепите. По това време големите средства давани за този спорт са давали и резултати и националния отбор е бил неизменен участник на европейски първенства и международни турнири. Най-големия успех за това време е участието на отбора на параолимпийските игри в Сеул- Южна Корея- 1988 г.

След идването на демокрацията финансирането ряско се намалява и в първите години на 90-те спорта е бил разформирован. Неговия ренесанс идва след 2000 г. когато отново започват да се организират държавни първенства. В този период националния отбор записва редица участия на големи първенства и сериозен прогрес. През 2003 г. отбора взима участие на световните игри за слепи в Квебек- Канада, по този начин се връща на международната goalball-на карта. През 2007 г. в Анталия- Турция, националите записват голям успех като завършват на четвърто място на европейското в група Ц, а те претърпяват малшанс в полуфиналния мач и отпадат със златен гол. През 2009 г. В гр. Албуфейра- Португалия на Европейското група Ц българския отбор се качва на почетната стълбичка и завоюва бронзовите медали и правото да играе в по-горната група- Б. През 2010, отбора играе на европейското първенство в група Б в Асенс- Дания и успява да защити мястото си в групата. В Асколи- Италия през 2012 г. отбора не успява да запише победа в мачовете си и се връща отново в група Ц. Слет това злощастно първенство доста от по- възрастните играчи се оттеглят и започва подмладяване на отбора. Отбора участва на европейските първенства група Ц в Устър- Англия през 2013 г. и Малмьо- Швеция през 2015 г. като на последното състезание отбора беше сериозно ощетен от реферите и не успя да влезе в топ 4 на дивизията. По настоящем в България има само 3 отбора, които развиват спорта- спортен клуб за интеграция Витоша- София, училищен спортен клуб Болид към училището за деца с нарушено зрение „Луи Браил“- София и младежки спортен клуб Атлет- Варна към училището за деца с нарушено зрение „проф. Иван Шишманов“.

(Visited 130 times, 1 visits today)

Коментари